понеделник, 15 юли 2013 г.

Roel van Bambust gidst senioren

Filmkenner Roel Van Bambost wordt de gids van dienst op het PLUS Parcours, het parcours dat het 32e Filmfestival Gent speciaal voor actieve 55-plussers uitstippelde. Van Bambost kiest een reeks pareltjes uit en leidt elke film persoonlijk in. 

Speciaal voor actieve 55-plussers is er opnieuw het PLUS Parcours op het 32e Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent (11-22 oktober). Het PLUS Parcours is een parcours doorheen het festivalaanbod dat qua interesses perfect aansluit bij de leefwereld van 55-plussers. De films die geselecteerd worden voor het PLUS Parcours komen uit (bijna) alle secties van het programma (Competition, Previews, World Cinema en Belgian Cinema Today).

Nieuw is dat Roel Van Bambost, bekend van zijn filmrubrieken op één en AVS, zijn schouders zet onder het PLUS Parcours. In samenspraak met Wim De Witte, de programmator van het Filmfestival Gent, koos Van Bambost zeven films uit voor dit parcours, waaronder ‘In Her Shoes’ (Curtis Hanson, VSA 2005), ‘Brides’ (Pantelis Voulgaris, Griekenland 2004) en ‘Short Order’ (Anthony Byrne, Ierland 2005).

Met zijn keuze maakt Van Bambost het actieve 55-plussers niet alleen makkelijker om hun weg te vinden. Op die manier brengt hij hen ook een reeks pareltjes onder de aandacht die zeker de moeite zal zijn. Roel leidt elke film persoonlijk in en trakteert achteraf op gratis koffie en taart of een drankje in het festivalcafé van het festivaldorp.

Er is een speciale folder te verkrijgen bij Gwen Vande Pitte, e-mail gwen.vandepitte@filmfestival.be of tel. 09 242 80 68. De gratis folder is ook te vinden in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, maandag - vrijdag 9 - 17 uur, woensdag tot 18 uur, zaterdag 9 - 11.30 uur), de Stedelijke Openbare Bibliotheek en de bibliotheekfilialen, de clubhuizen voor senioren, de stedelijke dienstencentra en de lokale dienstencentra van het OCMW.

Dit is het overzicht van de geselecteerde films.

Woensdag 12 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 8
Short Order – Anthony Byrne – Ireland 2005

Aan fantasie ontbreekt het dienster Fiona niet en ze slaat meermaals aan het dromen. Intussen probeert de sigarenrokende Felix haar te overhalen voor hem te werken. Daarnaast maken tal van koks hun opwachting. Eén onder hen droomt er zelfs van om zichzelf tot een maaltijd te verwerken. Monthy Python en aanverwante Amélie’s zijn dus nooit ver weg in een film die beweert dat het leven één groot buffet is. Wie aanzit, krijgt onder andere Emma de Caunes, Jack Dee, Rade Sherbedgia, John Hurt en Vanessa Redgrave op een schoteltje aangeboden.

Donderdag 13 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 4
Dallas Pashamende – Robert-Adrian Pejo - Hungary/Germany/Austria 2004

Dallas zoals u het nog nooit zag: een reeks barakken op en naast een vuilnisbelt, met een plaatselijke J.R. die afval verhandelt in plaats van olie. Radu is aan dat gore milieu ontsnapt en komt er na vijftien jaar terug om zijn vader te begraven. Hij ziet zijn geliefde Oana terug die inmiddels een zoontje heeft en door haar man wordt geslagen. De kiemen van een conflict zijn gelegd. Een humoristische en tragische film over het leven van de Roma zigeuners, gelardeerd met een fijn laagje muziek. Een ontdekking.

Zaterdag 15 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 8
Miss Montigny – Miel Van Hoogenbempt – Belgium/Luxemburg 2005

Sandrine woont en werkt in Montignies-sur-Sambre. Overdag verkoopt ze kaas, ‘s avonds doet ze manicures. Op een dag schrijft ze zich in voor een missverkiezing. Tijdens de preselectie ziet ze haar vader samen met de moeder van haar beste vriendin. Hoewel geschokt zegt ze niets. Drie maanden voor de verkiezing wordt ze echter gediskwalificeerd. Totaal ontgoocheld beslist ze om in te trekken bij haar vriend in Brussel. Dan verneemt haar moeder de ontrouw van haar echtgenoot en de diskwalificatie van haar dochter …

Zondag 16 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 8
Brides - Pantelis Voulgaris – Greece 2004

1922. Norman Harris, een Amerikaanse fotograaf, keert terug naar huis. Aan boord vaart ook Niki mee, een jonge Griekse naaister, samen met zevenhonderd andere arme bruidjes uit Griekenland, Turkije, Armenië en Rusland. In hun koffer zit een foto van hun toekomstige bruidegom en een trouwjurk. Geleidelijk aan worden ze verliefd. Als de boot New York binnenvaart, staan honderden mannen ongeduldig te wachten op hun bruid. Na een laatste passionele omhelzing moeten Norman en Niki een belangrijke beslissing nemen.

Woensdag 19 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 8
The Three Burials of Melquiades Estrada – Tommy Lee Jones – USA/France 2005

De Amerikaans-Mexicaanse grens. Grenswachter Mike Norton raakt betrokken bij de dood van Melquiades Estrada, een illegale arbeider. Het slachtoffer wordt vlug begraven en in het stadje beschouwt men het incident als gesloten. 

Maar Pete, een meestergast op een ranch, dwingt Mike om het lichaam op te graven en met zijn drieën trekken ze naar het geboortedorp van Estrada. Op het jongste festival van Cannes kreeg dit debuut van Tommy Lee Jones als regisseur de prijs voor het beste scenario en kaapte hij de prijs weg voor de beste acteur.

Donderdag 20 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 3
In Her Shoes – Curtis Hanson – USA 2005

Aanvankelijk draait alles rond Maggie en Rose Feller, twee zussen die alleen maar hun schoenmaat gemeenschappelijk hebben. Maggie is een echte mannenverslindster terwijl Rose alleen maar van een relatie droomt. Maggie maakt het echter zo bont dat haar zus haar aan de deur zet. Daardoor belandt ze uiteindelijk bij haar grootmoeder. Daar neemt deze komedie zelfs een ietwat dramatische wending. Zonder meer de betere Hollywood-komedie met Cameron Diaz, Toni Colette en Shirley McLaine.

Vrijdag 21 oktober, 14.30 uur, Kinepolis 4
Where The Truth Lies – Atom Egoyan – Canada/UK/USA 2005

1959. Lanny Morris en Vince Collins zijn de populairste entertainers in de VS. Zij zijn rijk, machtig en ontzettend populair. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Het lijk van een jonge vrouw duikt op in hun hotelsuite. Jaren verstrijken, maar over het meisje reppen ze met geen woord. Tot een opkomende schrijfster de zaak nieuw leven inblaast en het geheim achter hun beruchte split ontrafelt. Wat ze vindt is een ingewikkeld, schokkend verhaal van talent en bedrog, liefde en lust, verborgen geheimen en geschonden vertrouwen. Met o.a. Kevin Bacon.

Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent wordt gesteund door de Stad Gent, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschap met de steun van de Vlaamse Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel,en door structurele partners Kinepolis Group, Telenet, Fortis, de Nationale Loterij, en vele andere.
John Erskine

Няма коментари:

Публикуване на коментар